Judicial Ethics Committee
State of Vermont

Opinion Number: 2728-15
Date: December 16, 2013
To:

The matter which you presented to the Judicial Ethics Committee has been researched and
reviewed. The following is the Opinion of the Committee and a response to your inquiry
pursuant to Administrative Order No. 35.

Question Presented

May an elected judge serve on the board of a nonprofit educational and advocacy organization
established to improve prison programming and reduce the number of incarcerated persons, if the
judge does not participate in fundraising?

Short Answer

Yes, the judge may serve on the board if it does not interfere with the performance of judicial
duties and the judge is careful not to personally participate in fundraising or solicitation activities
prohibited by the Code, and precautions are taken to ensure that the organization does not use the
judge’s occupational affiliation to advance its interests.

Facts

An elected judge, not involved in hearing criminal matters, has been asked to serve on the board
of a non-profit education and advocacy organization established to improve prison programming
and reduce the number of Vermonters in prison. To this end, the organization supports efforts to
re-allocate spending from prisons to job training and education, end the “War on Drugs,” expand
alternatives to incarceration, end the state’s use of private and cut-of-state prisons, reduce the
collateral consequences of conviction, and support successful re-integration for those leaving
prison. The executive director of the organization is an elected state legislator. Board members
are expected to participate in fundraising, but the judge would be excused from this requirement
if the judge serves on the board. There is no indication that board members are compensated for
their service.

Relevant Canons of the Vermont Code of Judicial Conduct

CANONS 2:(B), 3:(A), 4:(A)(3), (B), (C)(1), (O)3)([A)-(iv), (H)(1)-(2), Reporter’s Notes.



Analysis

Generally, a judge may serve on the governing board of a nonprofit organization, subject to the
Code’s requirements. Canon 4(B). This Committee has previously recognized that the Code
encourages such participation “within ethical bounds.” See Vt. Judicial Ethics Comm. Advisory
Op. No. 2728-13, at *93 (2008), available at https://www.vermontjudiciary.org/JC/
Shared%20D0cuments/Opinion%ZOZ728-13.pdf. Indeed, as the comments to the ABA Model
Code of Judicial Conduct explain:

Judges are uniquely qualified to engage in extrajudicial activities that concern the

- law, the legal system, and the administration of justice, such as by speaking,
writing, teaching, or participating in scholarly research projects. . . . Participation
in both law-related and other extrajudicial activities helps integrate judges into
their communities, and furthers public understanding of and respect for courts and
the judicial system.

ABA Annotated Model Code of Judicial Conduct, Canon 3, Rule 3.1, cmts. [1]-[2].

Canon 4 of the Code specifically permits a judge to serve as a board member of an
organization “devoted to the improvement of the law, the legal system or the administration of
justice,” subject to the limitations of the Code. Canon 4(C)(3). The Committee believes that the
organization, as currently constituted, is an organization devoted to the improvement of the law,
the legal system or the administration of justice, and that it is permissible for the judge to serve
on its board. See Mass. Comm. on Judicial Fthics Op. No. 95-1 (1995), available at
http://www.mass.gov/courts/sjc/cje/95-1h.html (finding that Massachusetts Code of Judicial
Conduct permits judge to serve on board of directors of nonprofit organization that develops
programs in, among other things, vocational training of offenders, community-based sanctions,
prison over-crowding and truth in sentencing).

There is no indication that serving as a board member would interfere with the judge’s
professional obligations, although caution should be taken pursuant to Canons 3(A) and 4(A)(3)
to ensure that judicial duties take precedence over and are not interfered with by extra-judicial
activities. Similarly, there is no indication that service on the board would demean the judicial
office or cast doubt upon the judge’s capacity to act impartially, particularly since the judge is
not directly involved in hearing criminal matters. Should the nature of the organization’s
activities change, or the work of the organization become highly controversial, the judge should
consider whether further service on the board is compatible with judicial service. See N.Y.
Comm. on Judicial Ethics Op. 11-05 (2011), available at http://www.nycourts.gov/ip/
judicialethics/opinions/11-05.htm (judge should not serve as member of legislatively-created
board tasked with providing suggestions regarding jail conditions to legislature and executive
where lawsuits are reasonably anticipated relating to conditions in local jails and jail conditions
have been matter of substantial local controversy).

The Committee believes that the judge’s service on the board would not constitute impermissible
consultation with a legislative official within the meaning of Canon 4(C)(1). Although the
executive director of the organization is an elected state legislator, the judge’s contact would



involve “matters concerning the law, the legal system or the administration of justice.” Such
matters are specifically exempted from the prohibition contained in Canon 4(C)(1). Further, it
does not appear that the organization is likely to engage in proceedings that would ordinarily
come before the judge, or to frequently engage in adversary proceedings in the court of which
the judge is a member. Cf N.Y. Comm. on Judicial Ethics Op. 88-130 (1988), available at
http://www.nycourts.gov/ip/judicialethics/opinions/88-130.htm (judge is prohibited from serving
as a director of a legal services bureau which represents clients in his court).

The judge should be careful to avoid personal participation in fundraising. The Code generally
prohibits personal participation by a judge in the solicitation of funds or other fundraising
activities. Canon 4(C)(3)(b)(i). This is because of “the danger that the person solicited will feel
obligated to respond favorably.” Canon 4, Reporter’s Notes. The Committee notes, however, that
the Code does permit a judge to assist an organization of which it is a board member to plan
fundraising, to participate in the management and investment of the organization’s funds, and to
solicit funds from other judges over whom the judge does not exercise authority. Canon
4(C)(3)(b)(1). In addition, “[a] judge must not be a speaker or guest of honor at an organization’s
fund-raising event, but mere attendance at such an event is permissible if otherwise consistent
with this Code.” Canon 4, Reporter’s Notes.

The Code also prohibits personal participation in membership solicitation if the solicitation
might reasonably be perceived as coercive or is essentially a fundraising mechanism. Canon
4(C)(3)(b)(ii)). This has been interpreted to mean that the judge may conduct personal
membership solicitation “only if the persons solicited or their associates are unlikely ever to
appear before the court on which the board serves.” Canon 4, Reporter’s Notes. The judge should
monitor the activities of the organization to ensure that the judge’s association remains
appropriate and that the judge’s title is not being used for fundraising or solicitation purposes.
See Canon 4(C)(3)(b)(iv) (the judge “shall not use or permit the use of the prestige of the judicial
office for fund-raising or membership solicitation.”).

The Committee presumes that the judge will be listed as a member of the board. There is no
indication that the organization intends to use the judge’s name or likeness as part of an image
campaign, or selectively emphasize the judge’s name and title in order to pressure others to
donate to the organization. Thus, there does not appear to be any question about lending the
prestige of the judicial office to advance private interests. Canon 2(B); see also Mass. Comm. on
Judicial Ethics Op. 2004-8, available at http://www.mass.gov/courts/sjc/cje/2004-8m. him] (udge
serving on board of nonprofit organization should not be listed as major donor on website or in
literature distributed for fundraising purposes as it could put pressure on lawyers to make
donations to organization in order to raise their status in the eyes of the judge).

Finally, there is no indication that the judge would be compensated for serving on the board. The
Committee notes that the Code permits a judge to receive reasonable compensation and
reimbursement of expenses, subject to the provisions of Canon 4(H)(1). Any compensation must
be reported pursuant to Canon 4(H)(2).



Summary

Based on the facts presented, the judge may serve on the board. Service must not interfere with
the performance of judicial duties or cast doubt on the impartiality of the judge. The judge
should take precautions to ensure that the organization does not use the judge’s title to advance
its interests. The judge must not personally participate in fundraising or solicitation except as
provided in Canon 4(C). Finally, should the organization wish to compensate the judge for

serving on the board, the compensation must be reasonable and the}jugge must report it pursuant
to Canon 4(H)(2). 7N
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