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The Committee has researched and reviewed the matters you presented to it. On April
18, 2018, the Committee received a request for clarification from the Chief Administrative
Judge. The following is the revised Opinion of the Committee and a response to your inquiry
pursuant to Administrative Order No. 35.
\
Questions Presented

1. May a magistrate judge who previously served as staff attorney for the State
Office of Child Support (OCS) preside over family court cases in which OCS is a party in the
counties in which he worked, and if not, is there a time period after which he can do so?

2 Is that magistrate judge required to disclose his prior employment in cases in
which OCS appears outside the region in which he previously represented OCS?

3. After appointment, may a magistrate judge continue to sit on the board of
directors of a nonprofit community theater?

4. After appointment, may a magistrate judge continue to volunteer for a nonprofit

organization that grants wishes for children with life-threatening medical conditions?

Short Answers



As to question 1, the Committee recommends that a magistrate judge who previously
served as staff attorney for OCS should not preside over family court cases in which he was
identified as the attorney of record for OCS indefinitely.

As to question 2, the Committee recommends that the magistrate judge should disclose
his prior employment in all cases in which OCS appears, even outside the region in which he
previously represented OCS, for a reasonable period of two years following appointment.

As to questions 3 and 4, a magistrate judge may continue to sit on the board of directors
of a nonprofit community theater or serve as a volunteer for a nonprofit organization,

consistent with Canon 4C(3).

Facts

Prior to his recent appointment, a magistrate judge served as staff attorney for OCS in a
region consisting of two counties in Vermont. The staff attorney was the attorney of record for
all cases filed in those two counties in which OCS was involved, including actions to establish
parentage, to establish child or medical support, to modify child support, to enforce child
support orders, or for civil contempt for nonpayment of child support. OCS employed five
paralegals in the region who, consistent with Family Court Rules, presented most cases to the
magistrate, although the staff attorney's name appeared on the docket. The staff attorney
presented all contempt cases before the magistrate and all matters before the superior judge.

The OCS staff attorney represents the state and the interests of the child, not the child's
parents or guardians. He was not the direct supervisor of the OCS paralegals, who answered to
a paralegal supervisor and regional manager, although he could ensure their legal work was
accurate. In this region, the attorney only reviewed and signed pleadings in actions to establish
parentage or for contempt, and all other pleadings were reviewed and signed by the paralegals
or regional manager.

The Chief Administrative Judge determined that the Magistrate's prior role as counsel
to OCS precludes him from sitting on OCS cases in Rutland and Bennington Counties for a
period of time, but not on cases that did not involve OCS in those counties. The Judge also
advised the Magistrate that he should disclose his previous role with OCS when he sits in other
counties.

When he was appointed, the magistrate was a member of the board of directors of a

local community theater nonprofit, and he immediately discontinued all involvement with
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fundraising. He also serves as a volunteer for a nonprofit organization that grants wishes for

children with a life-threatening medical condition, but does no fundraising for them.

Relevant Canons of Judicial Conduct
As to Questions 1 and 2, Canon 3E(1) and 3F
As to Questions 3 and 4, Canon 4C(3)

Analysis

Question 1:
Canon 3E(1) provides:

E. Disqualification.

(1) A judge shall disqualify himself or herself in a proceeding in which the
judge's impartiality might reasonable be questioned, including but not limited to
instances where:

(b) the judge served as a lawyer in the matter in controversy, or a lawyer with
whom the judge previously practiced law served during such association as a lawyer
concerning the matter, or the judge has been a material witness concerning it; ...

According to the facts provided by the requestor, as the OCS attorney, even though he did not
personally work on every case in his region, the magistrate served as the attorney of record in
those cases. Generally, courts have held that a government attorney is not disqualified solely
because of their prior employment. See, e.g., State v. Connolly, 930 So.2d 951 (La. 2006),
citing ABA Annotated Model Judicial Code, Canon 3(E)(1)(b); People v. Julien, 47 P.3d 1194,
1198 (CO 2002). In many cases, former prosecutors have been permitted to sit on cases
handled by their previous offices if they did not directly work on the case, have personal
knowledge of it, or have formed any bias about it. However, the commentary to the ABA
model rule emphasizes that in any case, a former government employee should be disqualified
any time their impartiality might be reasonably questioned.

Only a few states have specifically addressed the role of attorneys who represented the
state's family services or child support enforcement offices. In two states, Delaware and West
Virginia, advisory committees have required a former state deputy attorney general who
became a judge to disqualify from any proceeding regarding a parent or a child who was a

party in any prior proceedings in which the judge had represented or advised the state's family
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services office. Delaware JEAC 2002-2; West Virginia Advisory Opinion (Aug. 9, 1994). In
Nebraska, the committee ruled the judge must disqualify from any proceeding in which the
facts relate to the time the judge worked for the child support office, but the judge could sit on
future, unrelated matters. Nebraska Advisory Opinion 01-2.

The issue has arisen more frequently in the case of prosecutors. Several jurisdictions
have advised that a chief prosecutor, because the chief is the counsel of record in all cases,
must recuse from all cases that were initiated while the prosecutor was in office, regardless of
the individual’s knowledge or involvement in the specific case. See, e.g., Indiana Advisory
Opinion 3-89; Michigan Advisory Opinion JI-34 (1990); New York Advisory Opinion 89-117.
Not all of these jurisdictions agree that the recusal should apply to new cases that came into the
office after the attorney left for the bench. The primary issue remains whether the judge's
impartiality may reasonably be questioned because of the former employment, and several
advisory committees have cautioned that the appearance of impropriety may require recusal,
even if the prosecutor had no personal involvement in the case. See, e.g., Georgia Advisory
Opinion 222 (1997); West Virginia Advisory Opinions (1/5/1993).

Because in this case, the requestor served as the attorney of record in all the OCS cases
in the region, it is the opinion of the Committee that the magistrate must at minimum recuse
himself from any case involving parties or matters raised in any case in which his name has
appeared as the attorney of record, whether or not a paralegal handled the court proceedings in
his stead. To do otherwise undermines the appearance of the judiciary as an impartial arbiter.
In addition, because of the nature of family proceedings and the role of OCS, the Committee
believes that the magistrate should disclose his prior employment with OCS and be sensitive to
the appearance of a conflict of interest, even in cases in those two counties in which OCS did
not become involved until after he left that employment, for a reasonable period of time
following appointment.

The Vermont Code does not include any definition of what a reasonable period of time
would be, so we must look for analogous situations. Some state codes have rules that set a
specific period during which a judge should not sit on cases in which their prior law partners
represent a party: Michigan Court Rule 2.003(B)(4) sets two years; Illinois Canon 3C(1)(c) sets
three years. The advisory committees in other states have also suggested time periods in the
absence of a code provision: New York Advisory Opinion 94-05 suggests two years in general,

but the NY Committee has emphasized that there cannot be a specific number of years that
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applies to every case, as the issue is avoiding any appearance of impropriety in the eyes of an
objective, disinterested observer, New York Advisory Opinion 89-31. New Mexico Advisory
Opinion 95-4 suggests five years (after all financial dealings are resolved). Other committees
have advised that new judges should recuse themselves for a reasonable period, taking into
account factors such as the following: the length of the judge's association with the former
partners (Arizona Advisory Opinion 95-11, Georgia Advisory Opinion 223 (1997; the
closeness of the association (4Z); the amount of time since the association ended, (4Z, G4,
Utah Advisory Opinion 89-2); the size of the firm (4Z, GA, New York Advisory Opinion 89-
31); the size of the community (G4, NY); any financial dealings the judge has with former
partners (GA, NY, UT); the duration and closeness of the relationships (UT);any continuing
social relationship with the attorney (GA); whether the judge has a personal bias or prejudice
toward the former partner (4/abama Advisory Opinion 95-549); the burden disqualification
will place on other judges (G4). While these factors are not all relevant to the situation of a
former government agency employee, the length of time since he left the agency, the size of
the community, the size of the agency, his ongoing relationship with the agency, and the
burden disqualification will place on other judges all should be considered.

Another analogy can be found in the post-employment restrictions placed on former
federal government employees. See, e.g., 18 U.S.C. 207(a)(2) (two year restriction on
communicating to or appearing before an agency if the government has a direct interest).

While none of these examples is directly analogous to the magistrate’s situation, it is
the opinion of the Committee that given the nature of the family proceedings in which the
magistrate would be involved and the role of OCS in those proceedings, the Committee
believes it would be reasonable for the magistrate to disclose his prior employment in all cases

involving OCS in the two counties for a period of at least two years to avoid any appearance of

partiality.

Question 2
Canon 3F provides:

F. Remittal of Disqualification. A judge disqualified by the terms of Section 3E
for any reason other than personal bias or prejudice concerning a party may disclose on
the record the basis of the judge's disqualification and may advise the parties and their
lawyers that they may consider, out of the presence of the judge, whether to waive
disqualification. ...



The Committee believes that a similar analysis applies to the magistrate’s sitting on
OCS cases in other counties—whether the overall circumstances of his prior employment, in
light of the nature of the family proceedings, would affect an objective person’s view of the
judge’s impartiality. For the reasons discussed above, the Committee believes that it would be
reasonable for the magistrate to disclose his prior employment in cases involving OCS even in

other counties—and for him to do so for a period of two years.

Questions 3 and 4

Canon 4C(3) provides:

0

A judge may serve as an officer, director, trustee or noniegal advisor of an . . .
educational, religious, charitable, fraternal or civic organization not conducted
for profit, subject to the following limitations and the other requirements of this
Code.

(a) A judge shall not serve as an officer, director, trustee or nonlegal
advisor if it is likely that the organization

(i) will be engaged in proceedings that would ordinarily come
before the judge, or

(i) will be engaged frequently in adversary proceedings in the
court of which the judge is a member or in any court subject to the appellate
jurisdiction of the court of which the judge is a member.

(b) A judge as an officer, director, trustee or nonlegal advisor, or as a
member or otherwise:

(1) may assist such an organization in planning fund-raising and
may participate in the management and investment of the organization's funds,
but shall not personally participate in the solicitation of funds or other fund-
raising activities, except that a judge may solicit funds from other judges over
whom the judge does not exercise supervisory or appellate authority;

(i1) may make recommendations to public and private fund-
granting organizations on projects and programs concerning the law, the legal
system or the administration of justice;

(iii) shall not personally participate in membership solicitation if
the solicitation might reasonably be perceived as coercive or, except as
permitted in Section 4C(3)(b)(i), if the membership solicitation is essentially a
fund-raising mechanism;

(iv) shall not use or permit the use of the prestige of judicial
office for fund-raising or membership solicitation.

The Canon is clear that a judge may serve as a member of the board of directors of a nonprofit
such as a community theater or as a volunteer for a nonprofit granting wishes for children as
long as the organization is not involved with the court as described in subsection (a) and as

long as the judge's role is limited as described in subsection (b). From the facts provided to the
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Committee, the magistrate judge's proposed involvement appears to meet the requirements of

the Canon.

Conclusions

The Committee recommends that a magistrate judge who previously served as staff
attorney for OCS should not sit on any case involving parties in cases for which he was the
attorney of record during his prior employment. In addition, he should disclose his prior
employment in all cases in which OCS appears, even outside the region in which he previously
represented OCS, for a period of two years. A magistrate judge may continue to sit on the
board of directors of a nonprofit community theater or serve as a volunteer for a nonprofit

organization, consistent with Canon 4C(3).
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